Bulan ramadan ni stok makanan di dalam peti sejuk mesti selalu tersedia untuk memudahkan kerja-kerja penyediaan juadah sahur dan berbuka. Tapi, harus diingat tidak semua bahan sesuai disimpan di dalma peti sejuk kerana ia akan menyebabkan ia cepat rosak. Antaranya:
Bawang akan menyebabkan peti sejuk anda berbau lebih-lebih lagi jika ia telah dipotong. Tambahan, kualiti bawang cepat merosot jika disimpan di dalam peti sejuk. Sebaiknya simpian did alam bakul di tempat yang gelap
Kentang mudah rosak jika disimpan di dalam peti sejuk kerana ia menyerap kadar kelembapan yang terdapat did alam peti sejuk. Sebiknya, simpan kan di dalam tempat yang gelap dan kering. Namun, elak simpan bersama bawang. Kerana bawang mempunyai kadar kelembapan yang akan diserap kentang.
Sos akan menajdi pekat dan suakr untuk ditaung aapbila hendak digunakan.
Roti antara bahan yang digunaakn untuk menyerap bau busuk di dalam peti sejuk. Secara tidak langsung, ia akan menjejaskan rasa roti.
Jika ada lebihana makanan dalam tin yang telah dibuka, salin bekas bungkusan tin tersebut ke dalam bekas lain sebelum disimpan ke dalam peti sejuk
Makanan yang masih panas jika disimpan di dalam peti sejuk akan menyebabkan peningkatan penggunaan tenaga elektrik. Lebih teruk, jika ia kerap dilakukan akan menyebabkan peti sejuka nda cepat rosak.
Mentega akan keras dan mengambil masa yang lama untuk meamstikan ia lembut dan sesuai untuk digunakan. Sebaiknya, simpan di dalam bekas kedap udara pada suhu bilik sahaja
Kualiti masu akan terjejas jika disimpan di dalam peti sejuk. Sebaiknya, simpan madu di tempat yang terhindar dari panas dan terik matahari
Jika avocado disimpan di dalam peti sejuk, ia akan menyebabkan buah tersebut lambat matang. Ia hanya sesuai disimpan didalam peti sejuk setelah matang atau berpotensi untuk rosak
Terung antara jenis sayuran seperti tomato. Ia tidak sesuai disimpan di dalam peti sejuk kerana mudah menyerap kelembapan dan cepat rosak