Sotong, kalau liat memang potong selera. Liat bermakna sotong anda terlebih masak. Berikut 5 tip masak sotong yang WAJIB anda praktik untuk pastikan sotong yang dimasak sempurna pada tekak.

1. MASAK TAK BOLEH LEBIH 5 MINIT
Nak menyambal, menggoreng, menumis, jangan biarkan ia dimasak lebih dari 5 minit untuk sotong bersaiz kecil hingga sedarhana. Untuk lebih mudah, apabila sotong bertukar warna atau mula bergulung, ia menunjukkan sotong anda telah sempurna dimasak

2. MASAK DENGAN API BESAR
Apabila sotong sedia dimasukkan dalam masakkan, besar kan api dan masak dalam tempoh 2-3 minit sahaja.

3. BASUH DENGAN PERAHAN LIMAU
Perah limau selesai mencuci bukan sahaja berupaya menyingkarkan bau hanyir pada sotong, Ia juga memastikan sotong anda lembut. Tambahan, ia juga antara teknik untuk menyimpan sotong agar tahan lama

4. RENDAM SOTONG DALAM SUSU
Teknik ini digunakan oleh orang Prancis secara tradisional. Menurut mereka, asid laktik dalam susu dapat melembutkan sotong. Perap sotong dalam susu sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dimasak atau sebaiknya semalaman

5. DI CELUR SEBELUM MASAK
Chef masakkan thai ramai menggunkan teknik celur sebelum amsak untuk menghasilkan sotong yang lembut. Caranya, celur sotong yang telah dibersihkan ke dalam air yang panas 1-2 minit kemudian di basuh dengan air sejuk. Hanyir sotong tak menjejaskan masakkan dan ia menjadi lembut