Ada Cara Mudah Tanam Pokok Daun Sup, Guna Batang Dan Akar, Tak Perlu Benih

Share

Ada cara mudah untuk kita menanam pokok daun sup. Sebenarnya pokok daun sup boleh ditanam dengan menggunakan keratan batang dan akar daun sup. Tidak perlu beli benih pokok daun sup.

Daun sup kalau tiada dalam masakan sup, memang tiada ‘serinya.’ Pendek kata, daun sup menjadi ramuan utama yang wajib ada kalau anda memasak sup. Selalunya kita tidak perlu banyak pun, jadi lebih ‘molek’ kalau kita tanam sendiri.

Berikut langkah demi langkah menanam pokok daun sup menggunakan keratan batang dan akar daun sup:

1. Semasa membeli daun sup, pilih daun sup yang mempunyai batang yang besar dan banyak akar.

2. Sejambak daun sup apabila diasingkan batang dan daunnya, anda boleh dapat empat keratan.

3. Daun sup yang telah dipotong, boleh letakkan sahaja di dalam bekas berisi air. Daun sup boleh tahan selama seminggu walaupun tidak diletakkan di dalam peti sejuk.

4. Tanam satu keratan demi satu keratan batang dan akar daun sup. Dalam satu polibeg boleh tanam tiga keratan batang dan akar daun sup. Boleh cepat membiak.

5. Jangan tanam serumpun. Anda perlu asing-asingkan akarnya.

6. Tanah jangan terlalu padat. Boleh campur tanah biasa dan cocopeat. Baja boleh guna baja organik atau kopi.

7. Keratan batang dan akar yang baharu ditanam sembur sedikit sahaja air. Jika terlalu banyak air, akar akan menjadi reput. Ini antara pantang larang yang perlu diingat apabila menanam pokok daun sup menggunakan kaedah ini.

8. Letakkan pokok daun sup yang baharu ditanam di kawasan yang tidak terlalu panas. Elakkan meletakkan pokok daun sup di kawasan yang panas terik. Dalam masa dua bulan anda akan lihat pokok daun sup hidup subur dan membiak.

Mungkin masih ada di kalangan kita yang masih belum dapat membezakan antara daun sup dan juga daun ketumbar. Jika dilihat sekali imbas, daun sup dan daun ketumbar seakan-akan sama bentuknya.

Perbezaan antara daun sup dan daun ketumbar:

1. Bau
Bau daun sup lebih wangi dan menyegarkan berbanding daun ketumbar yang lebih kuat dan menusuk hidung.

2. Warna daun
Daun sup dan daun ketumbar kedua-duanya mempunyai daun yang berwarna hijau. Inilah yang membuatkan ramai keliru sehingga tersalah membeli. Bagaimanapun jika anda melihat secara teliti, daun sup warna hijaunya lebih pekat berbanding warna hijau pada daun ketumbar.

3. Rasa
Rasa daun sup lebih enak dan menyegarkan apabila dikunyah. Berbeza dengan daun ketumbar, rasanya lebih menyengat dan melekat pada lidah apabila dikunyah.

4. Kegunaan
Daun sup lebih banyak kegunaannya berbanding daun ketumbar. Mungkin kerana rasa dan bau daunnya yang kurang digemari ramai. Daun ketumbar biasanya banyak digunakan dalam menu tom yam.

Sumber: Adana Embong

Published by
Norhasliza Mohd Shafi