Aturan dan organisasi di dapur merupakan slah satu hal yang paling rumit jika nak dibandingkan dengan kawasan yang lain. Manakan tidak, dalam ruang yang terhad itu, segala periuk belanga, senduk, pinggan dan mangkuk nak disumbat. Belum lagi termasuk bahan-bahan masakan serta peralatan elektrik yang lain. Memang jenuh nak mengemasnya..

Ketika mengemas dapurnya baru-baru ini, saudari Lia Johari telah menemui solusi mudah untuk pastikan bahagian bawah sinkinya sentiasa kemas dan barangan mudah dicapai. Mari ikuti perkongsian beliau..

“Akhirnya selesai hari ini declutter bahagian dalam kabinet bawah sinki. Dah lama nak buat tapi asyik tertangguh.
Di sebabkan bahagian dalam kabinet tiada rak atau laci. So saya mencari² cara yang sesuai dan jimat kos untuk susun atur.”

Dapur Kemas Hanya Guna Rak Kasut Kayu

Untuk susun periuk belanga saya guna wooden shoes rack. Saya juga banyak gunakan storage box untuk simpan item jarang guna bagi elak habuk dan risau di jilat si cicak durjana.”

Bahagian lantai kabinet hanya simen. Takde tiles, rimas duk keluar habuk simen tu..so saya letak tikar getah.

IKLAN

Rak kasut kayu (2 dan 3 tingkat dengan kelebaran 2 kaki) yang digunakan untuk mengemas kabinet bawah sinki. Boleh beli di pasaraya besar seperti Mydin, AEON, Tesco atau Mr. DIY. Harga kurang RM30.

SEBELUM

SELEPAS

Periuk belanga besar-besar susun kat sini.
Satu² nya kuali besar yg saya ada kuali wok. (Yg tergantung warna hitam)
Berat sikit tapi senang jaga sebab masak apa pun tak melekat. Tak perlu sental teruk² nak bagi berkilat sebab dia dah memang sejak azali warna hitam. Haha

Bawah sinki simpan stock Sabun,magic Sponge dan span pencuci pinggan

Anda juga boleh cari barang-barang ini di SINI