Periuk, kuali dan pelbagai lagi peralatan memasak tidak mudah lekat atau non-stick menjadi pilihan masyarakat zaman moden. Ini disebabkan perlatan atau perkakas memasak non-stick ni menjimatkan masa disamping memudah kan kerja memasak. Namun ramai yang tak sedar ada antara kaedah atau cara penggunaan yang dilakukan menyebabkan perkakas memasak non-stick tadi rosak. Antara kerosakkan yang kerap berlaku adalah permukaan kuali mula melekat. SEBAB APA YE?
ELAK PANASKAN SEBELUM LETAK MINYAK ATAU BUTTER
Kalau kita menonton atau belajar memasak, mesti secara teknikalnya cef yang mengajar akan suruh panaskan terlebih dahulu kuali tu. Betul tak? Namun tidak bagi kuali atau periuk non-stick. Jika anda memanaskan periuk atau kuali non-stick terlebih dahulu sebelum memasukkan minyak, ia akan menyebabkan risiko pembebasan bahan toksik yang merbahaya. Sebaiknya, terus letak minyak apa kuali telah diletakkan di atas api
JAGAN KERINGKAN AIR DALAM KUALI
Ramai yang buat macma ni. Selepas dibasuh, kuali atau periuk nono-stick yang telah digunakan pasti di panaskan terlebih dahulu untuk dikeringkan air. Sama seperti yang di katakana di atas, cara penggunana ini akan menyebabkan kesan pembebasan bahan toksik apabila air yang terdapat di dalam kuali dapat dikeringkan sepenuhnya. Jadi, sebaiknya gunkan kain bersih atau tisu untuk keringkan permukaan kuali yang basah
JANGAN GUNAKAN API YANG TERLALU PANAS
Kondisi panas melampau akan menyababkan lapisan non-stick rosak. Oleh itu, gunkan api sederhana panas dan suhu tidak melebihi 200 darjahC ketika memasak atau memanggang dengan peralatan memasak non-stick.
DILARANG MENGGUNKAN UTENSIL METAL
Memang Nampak professional bila memasak menggunkan sudip atau senduk metal. Selain itu juga, metarial ini tahan lebih lama. Betul tak? Namun, penggunaanya akan menyebabkan lapisan non-stick pada kuali tadi tercalar dan rosak. Sebab itu lah, bila dah lama-lama permukaan non-stick tadi mula melekat. Jadi, ada yang kata kuali tu murah lah, tak berkualiti lah. Padahal, carang penggunana anda yang salah
CARA CUCIAN YANG BETUL
Adaklanya, pemilihan pencuci atau sabun yang digunkan boleh menyebabkan permukaan non-stick anda cepat rosak. Perkara ini yang paling ramai orang buat silap. Sebaiknya, anda gunakan serbuk baking soda dan sentalkan dengan span yang lembut untuk mencuci kotoran pada kuali non-stick anda.