Tak sudah lagi cerita pasal hand-sanitizer ni. Umum tahu, kandungan alkohol yang diperlukan dalam hand-sanitizer yang berkesan menangani atau membasmi kuman adalah antara 60-90%. Tapi, nampak gayanya banyak penjual yang menipu pengguna terutamanya produk yang dibeli atas talian. Tulis je 70% alkohol. Tapi kita tak tahu sebenarnya kandungan alkohol di dalam hand sanitizer tu hanya 30% atau kurang lagi.
Nak pastikan anda tidak tertipu, lakukan ujian mudah ini. Tuang atau gosok gel alkohol yg ingin diuji di atas kertas resit (berdakwat)
Lihat perubahan, pada TANDA BETUL. Gel alkohol yang mempunyai peratus tinggi iaitu 70% ke atas mampu memudarkan dakwat resit dengan ketara.
Hal ini kerana kandungan alkohol yg tinggi mampu mencairkan dakwat atas tindakan kimia itu sendiri.
Lihat kesan dakwat yang cair di tandakan PANGKAH
Ia adalah kesan ujian hand sanitizer yang mempunyai kandungan alkohol yang sikit. Ia hanya memudarkan sedikit dakwat resit atau hampir tidak memberi kesan langsung.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Elak Simpan 10 Jenis Makanan Ini Dalam Peti Sejuk, Boleh Mengundang Bahaya!
Tanggapan bahawa semua bahan makanan (basah dan kering) yang disimpan dalam peti sejuk akan tahan lebih lama berbanding dengan makanan yang diluar adalah salah sama sekali.
Betul, kebanyakan bahan dapur seperti ikan, ayam, sayur-sayuran serta buah-buahan akan kekal segar dan tidak cepat rosak jika disimpan didalam peti sejuk. Tetapi bukan semua ya..
Ada sesetengah bahan yang memang tak sesuai langsung untuk disimpan di dalam peti sejuk. Dan mungkin anda juga tidak sedar yang selama ini anda telah praktikkan rutin yang salah. Jadi mari kita semak bersama apa bahan makanan yang tidak perlu disimpan dalam peti ais.
1. Bawang
Menyimpan bawang di dalam peti sejuk boleh menyebabkan peti sejuk kita berbau. Apatah lagi jika ia telah dipotong atau dihiris. Simpan bawang di rak dapur dalam bekas yang kering.
2. Kentang
Kentang juga tidak sesuai disimpan di dalam peti sejuk dan harus disimpan di luar petisejuk dalam keadaan kering.
3. Sos
Sos akan menjadi lebih pekat dan sukar dituang semasa hendak digunakan. Ia boleh disimpan di luar peti sejuk pada suhu bilik dengan penutup botolnya ditutup rapat.
4. Roti
Menyimpan roti dalam petisejuk boleh menyebabkannya lebih keras dan kurang enak. Roti juga menyerap bau makanan lain yang ada dalam peti sejuk.
5. Makanan dalam tin
Jika masih ada makanan dalam tin yang masih berbaki, ia elok dikeluarkan daripada bekasnya dan disimpan dalam bekas plastik dan kaca sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
6. Makanan panas
Menyimpan makanan yang panas dalam peti sejuk akan menyebabkan lebih banyak tenaga elektrik yang digunakan untuk mengekalkan suhu peti sejuk agar sentiasa sejuk.
7. Rempah ratus
Elakkan menyimpan rempah ratus seperti ketumbar, jintan manis, lada hitam dan lain-lain di dalam peti ais. Ia boleh menyebabkan peti sejuk berbau herba. Ia harus disimpan di luar peti sejuk pada suhu bilik.
8. Mentega
Mentega akan menjadi keras di dalam peti sejuk dan menjejaskan rasanya. Ia harus disimpan dalam bekas yang ditutup ketat pada suhu bilik.
9. Madu
Madu tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Cuma elakkan dari tempat yang panas dan terdedah pada cahaya matahari.
10. Kopi
Cara terbaik untuk menyimpan kopi adalah dalam bekas kedap udara pada suhu bilik. Apabila ia sejuk, aroma kopi boleh hilang bahkan membina pemeluwapan yang boleh merosakkan kopi kisar.
Sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Hati-Hati Memilih Kuali “Non-Stick”, Khuatir Anda Terdedah Kepada Risiko Barah
Semua orang tahu akan kepentingan makanan yang berkhasiat. Tapi ramai yang tidak sedar dan tidak tahu bahawa peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan berkhasiat juga sesuatu yang penting. Walaupun anda menggunkan bahan yang organik, dari sumber yang segar berkhasiat serta terhindar dari sebarang racun dan pengawet, Ia juga bakal menerima kesan yang buruk jika memilih peralatan memasak yang salah
Oleh itu, anda wajib tahu apakah peralatan masakan yang terdapat di dapur anda yang membahaya dan mengundang toksik di dalam makana. Jika dah tahu, lepas ini anda perlu elakkan dari menggunakan peralatan tersebut Umum tahu bekas plastik, pinggan yang bercorak atau berwarna membuat anda terdedah kepada bahan toksik. Tapi tahukah anda bahawa periuk atau kuali non-stick yang terdapat di dapur menyebabkan anda lebih terdedah kepada bahan bertoksik di dalam makanan?
Baca juga: Bakar Dulu Kuali Baru Kalau Kalau Tak Nak Melekat Dan Tak Mudah Berkarat
Periuk non-stick atau tidak lekat sentiasa menjadi pilihan bagi anda yang cuba mengurangkan penggunaan minyak dalam masakan. Peralatan masakan non-stick ini juga dikenali sebagai Teflon. Setiap perkakas masakan teflon dilengkapi lapisan PTFE atau Polytetrafluoroethylene. Ia merupakan lapisan plastik polimer yang mudah membebaskan toksik apabila tertdedah kepada kepanasan haba 572oF.
Kesan toksik ini akan menyebabkan penyakit yang diberi nama Teflon Flue. Pesakit akan mengalami suhu tinggi di dalam badan dan pening kepala. Ini kerana, kesan toksin yang terbebas di dalam makanan ketika menggunkan perkakas teflon menyerang sistem paru-paru. Selain itu juga, pesakan akan berasa sesak nafas dan ruang dada yang sempit hingga menyebabkan batuk.
Satu lagi bahan kimia yang digunakan untuk membentuk dan menghasilkan peralatan memasak taflon adalah PFOA atau Perfluorooctanoic asid atau C8. Bahan toksik ini akan kekal mendiami tubuh kita dalam satu tempoh yang lama jika ia terbebas di dalam makanan.
Kesan menunjukkan kandungan toksik ini yang terpendam di dalam badan menjadi salah satu pencetus kepada beberapa penyakit kronik seperti kanser payu dara, Prostate dan kanser ovari
Walaupun terdapat kajian menunjukkan bahawa kandungan PFOA hanya sedikit di dalam peralatan masakan teflon dan tidak mengancam kesihatan manusia, kandungan toksik ini boleh dijumpai di dalam peralatan dan bahan lain yang anda gunakan secara harian antaranya ialah air minuman.
Oleh itu, sebaiknya kurangkan pendedahan diri kepada bahan toksik ini. Sebagai pilihan, apa kata anda gunakan peralatan masakan yang di lapisi atau diperbuat daripada granit atau cast-iron. Kedua-dua bahan ini tidak membebaskan sebarang toksik walaupun dalam suhu yang amat panas
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Perompak Guna Tektik Pukau! 10 Tips Keselamatan Tinggal di Rumah Perlu Anda Ketahui
Tinggal di rumah tidak semestinya selamat. Kebelakangan ini kita sering dikejutkan dengan kejadian rompakan di kediaman. Penjenayah semakin berani bertindak walaupun di siang hari. lantas kita haruslah sentiasa berwaspada dan menjaga keselamatan diri dan rumah. Berikut antara tips keselamatan yang perlu anda ketahui.
1. Pastikan pintu dan tingkap dikunci rapat walaupun di siang hari.
2. Perhatikan kawasan sekitar sebelum memasuki kawasan rumah, pergerakan anda mungkin sedang diperhatikan
3. Simpan nombor-nombor penting untuk kegunaan kecemasan seperti jiran tetangga, pegawai polis kawasan, pondok polis berhampiran, rukun tetangga, pondok pegawal dan individu terdekat. Letakkan dalam telefon bimbit dan tampalkan juga di tempat yang mudah dilihat.
4. Jika boleh, elakkan anda atau ahli keluarga anda tinggal bersendirian.
5. Simpan dokumen-dokumen penting dan barang bernilai di tempat yang sulit.
6. Pasang selak pintu dari dalam serta alat pengera keselamatan
7. Jangan sesekali memberikan kunci rumah kepada individu yang datang untuk membaiki rumah/paip/sinki atau memasang lampu/kipas dan sebagainya. Pastikan anda memantau kerja-kerja yang dilakukan dan sebaiknya tidak bersendirian.
8. Sebelum mengunci pintu, periksa bahagian dalam rumah – di balik pintu, dalam tandas, dalam almari, di balik langsir, di bawah katil atau di mana-mana bahagian yang meragukan
9. Jangan bukakan pintu rumah/pagar kepada individu yang tidak dikenali/diragui.
10. Penceroboh mungkin menggunakan ilmu sihir. Amalkan ayat-ayat Quran tertentu sebagai pendinding diri. Seorang teman pula mencadangkan agar membela ikan puyu untuk mengelakkan gangguan pukau.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI