Mesin basuh tak semestinya selalu digunakan untuk membasuh maksudnya ia sedia bersih. Ada bahagian-bahagian tersembunyi yang anda tidak perasan dah mula naik kulat atau lumut terutamanya pada bahagian tiub.

Ada sesetengah mesin basuh baju disediakan program untuk mencuci tiub atau dram. Namun itu bukanlah jaminan kepada kebersihan bahagian-bahagian yang tersembunyi. Ini kan pula bagi mesin basuh yang tiada option tersebut. Habis, macam mana nak cuci mesin basuh? takkan perlu tanggalkan setiap bahagian untuk mencuci?.

EH! tak perlu susah-susah. Kita ikut sahaja langkah yang telah disediakan oleh perkongsian sahabat kita di laman facebook. Radi apiz hanya guna dua bahan mudah sahaja untuk mencuci mesin basuhnya. Dan yang paling penting, tak perlu dibuka drum atau mana-mana bahagian. Lakukan seperti cucian baju bisa.

Sejak pakai mesin basuh baru, ni la pertama kali saya cuci. Setahun lebih jugak la saya beli mesin ni. Akhir-akhir ni bila cuci baju ada keping-kepingan habuk melekat pada baju. Jadi, saya google la cara-cara nak cuci mesin basuh. Pagi tadi saya try buat. Memang puas hati tengok keladak-keladak mesin tu keluar. Guna 2 bahan je iaitu cuka dan baking soda. Moga bermanfaat.

Bahan-bahan:
300ml Cuka
200gm Baking soda

Cara-cara:

1. Buka penapis ni dan cuci bersih. Kemudian pasang semula.

2. Masukkan baking soda di ruangan sabun. Kalau tak ada, boleh tabur terus dalam drum

3.Masukkan cuka di ruangan sabun. Campuran ini akan menghasilkan buih

4. Pilih program tube clean. Kalau yang tak ada boleh guna cucian biasa dan aras nya maximum

5. Biarkan proses berlangsung seperti biasa

6. Keladak dari dinding drum atau tube mula kelihatan

7. Lakukan beberapa kali bilasan sehingga semua keladak terperangkap di dalam penapis dan buangkanya