Di mana anda harus simpan barang keperluan ini di rumah?
Selalu menjadi tanda tanya bila kita beli bahan mentah ini dan tak tahu tempat sepatutnya kita letak. Letak luar, takut basi. Bila letak dalam peti ais pula katanya tidak bagus. Mana satu yang betul? Ini jawapan yang perlu kita tahu.
Isu penyimpanan telur sama ada dalam peti sejuk atau bukan dalam peti sejuk sudah lama menjadi tanda tanya dalam kalangan masyarakat. Mana tidaknya, telur adalah sumber makanan yang wajib ada di dalam setiap rumah. Kalau dalam keadaan terdesak, tak ada lauk lain, lauk telur pun cukuplah kan? Tapi, ada juga yang mengatakan bahawa jika anda tidak menyimpan telur dalam peti sejuk, boleh menyebabkan penyebaran bakteria yang dipanggil ‘Salmonella’? Betul ke?
Berdasarkan Natural Medicine House, situasinya agak berbeza di beberapa negara di mana di Amerika, Jepun dan Australia, di mana mereka menggalakkan untuk menyimpan telur di dalam peti sejuk tetapi tidak di negara-negara Eropah. Masyarakat di negara Eropah lebih memilih untuk menyimpan telur di dalam suhu yang biasa iaitu suhu bilik. Hal ini kerana, ayam di Eropah telah diberi penjagaan dengan lebih rapi dan telah disuntuk dengan vaksin.
Waktu pagi, sarapan telur dengan roti mesti sedap kan? Kalau nak diet kuruskan badan pun elok makan telur juga. Memang telur sudah terkenal dengan kandungan nutrisi yang tinggi sejak dulu lagi. Tapi, bila dah beli telur tu, keliru pula nak simpan dalam peti sejuk ke tak sebab banyak sangat pandangan orang yang bercanggah mengenai isu ini.
Tetapi, bagi situasi di Malaysia, rasanya majoriti memang menyimpan telur di dalam peti sejuk kan? Hal ini kerana, penyimpanan telur di dalam peti sejuk memang dapat menjadikan telur lebih tahan lama. Bukan itu sahaja, menyimpan bahan makanan di dalam peti sejuk dengan suhu yang betul iaitu 20 darjah celcius ke bawah
1. Timun : Meja dapur. Bila timun agak sedikit lembik dan anda boleh masukkan dalam peti sejuk
2. Pisang : Meja dapur
3. Mentega : Dalam peti sejuk beku
4. Coklat : Dalam tempat yang sejuk dan kering. Simpan dalam peti sejuk boleh menyebabkan rasa coklat hilang.
5. Kentang : Dalam rak dapur / laci kabinet
6. Roti: Bungkus dalam plastik dan diletakkan di suhu bilik
7. Kicap dan Sos: Dalam rak dapur, bukan dalam peti sejuk. Selepas dibuka baru diletakkan dalam peti sejuk.
8. Bawang : Dalam rak dapur/ laci kabinet. Simpan dalam peti sejuk akan cepat lembik.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI