Melihat tumbuhan di dalam rumah tumbuh menghijau dan berwarna-warni pasti akan memberikan ketenangan. Namun, jika pokok yang ditanam mendatangkan pelbagai masalah seperti di serang perosak dan penyakit pasti perasaan sebaliknya akan berlaku. Untuk memastikan indoor plant yang ditanam tidak mati dan menimbulkan masalah beberapa perkara dari peringkat awal tanaman perlulah di kenal pasti dan di lakukan.
- Periksa tumbuhan tersebut sebelum di bawa Jika terdapat sebarang tanda-tanda pokok diserang penyakit, anda perlulah merawat tumbuhan tersebut sebelum ia berjangkit kepada tumbuhan yang lain.
- Elakkan dari meletak tumbuh-tumbuhan tersebut dari kawasan yang tidak sepatutnya seperti di kawasan atau ruang panas antaranya duktus penyaman udara, di atas televisyen, radiator dan di belakang langsir kerana ia boleh menyebabkan tumbuhan tersebut terhidrat air yang berlebihan.
- Sediakan pencahayaan yang secukup nya mengikut jenis tumbuhan. Jika tumbuhan tersebut memerlukan cahaya matahari yang banyak, letakkannya berhampiran dengan tingkap.
- Jika anda menggunakan penghawa dingin di dalam rumah. Anda perlu perhatikan kadar kelembapan pada tanah di dalam pasu yang ditanam. Kerana penyaman udara akan menyebabkan kadar penghidratan air di dalam pasu amat tinggi.
- Sebelum menanam sebarang jenis tanah yang berpasu untuk di jadikan indoor plant. Sila pastikan tumbuhan tersebut di steril sebelum di tanam untuk memastikan tanah yang akan di gunakan bersih dari sebarang biji benih rumpai dan sebarang serangga seni yang halus.
- Elakkan dari menggunakan tumbuhan yang berbunga kerana ia memerlukan cahaya matahari yang banyak untuk membolehkan bunganya mekar
Untuk memastikan indoor plant anda sihat dan cantik bukan sesuatu perkara yang susah, cukup sekadar memberi perhatian kepada keperluan asasnya dan memeliharanya dari sebarang jenis masalah dan penyakit.T
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Plastik-Plastik Yang Mampu Membasmi Sampah, Juga Ada Beza Dan Kelebihan Tersendiri
Penggunaan plastik di Malaysia ini, sangat kerap digunakan kerana kita boleh lihat sekarang ini, sekecil-kecil barang yang dibeli pun, mahukan plastik. Tapi, itu bukan apa yang saya ingin cakapkan pada hari ini. Tahukah anda? Di dunia ini ada bermacam-macam jenis plastik yang anda tidak tahu. Plastik dibahagikan kepada 7. Iaitu:
SPI 1: Polietilena Terepthalate (PETE atau PET)
SPI 2: Polietilena Ketumpatan Tinggi (HDPE)
SPI 3: Polivinil Klorida (PVC)
SPI 4: Polietilena Ketumpatan Rendah (LDPE)
SPI 5: Polipropilena (PP)
SPI 6: Polistirena atau Styrofoam (PS)
SPI 7: Lain-lain (termasuk: polikarbonat, polylactide, akrilik, acrylonitrile butadiene, styrene, gentian kaca, dan nilon).
Jadi, mari saya terangkan, apa fungsi-fungsi 7 jenis plastik ini.
Polyethylene Terepthalate,
ialah salah satu polimer yang paling banyak digunakan di dunia. Walaupun 96 peratus botol plastik yang dikeluarkan di Amerika Syarikat adalah daripada jenis PETE, hanya 25 peratus telah dikitar semula. Plastik gred SPI 1 ini menyerap bau dan perisa daripada makanan dan minuman yang disimpan di dalamnya sekali-sekala. Plastik PETE sering digunakan dalam botol air mineral, botol minyak, dan botol jernih. Plastik jenis ini tidak boleh digunakan lebih daripada sekali.
Plastik yang paling kerap dikitar semula ialah polietilena berketumpatan tinggi (HDPE). Ia tahan kepada suhu panas dan sejuk kerana sifatnya yang keras dan kukuh. EPA menganggarkan bahawa 12 peratus daripada HDPE akan dikitar semula setiap tahun. Bahan HDPE asal telah digunakan dalam sistem paip.
Plastik kategori SPI 2 ini diperbuat daripada polietilena berketumpatan tinggi. Walaupun plastik ini boleh diterima untuk digunakan, ia tidak boleh digunakan semula untuk mengisi makanan atau minuman. Kebanyakan plastik HDPE digunakan dalam pembuatan botol detergen, syampu, gel mandian dan barangan kosmetik lain.
PVC ialah bentuk plastik yang paling kurang dikitar semula, menyumbang kira-kira 1% daripada jumlah kitar semula tahunan. PVC dikelaskan sebagai bahan toksik kerana ia mengandungi sejumlah bahan kimia yang berbahaya kepada kesihatan manusia dan alam sekitar. Plastik PVC digunakan untuk membuat paip plastik, lantai, dan produk lain.
Polietilena Ketumpatan Rendah (LDPE) menyumbang 56% daripada jumlah pengeluaran plastik. Plastik LDPE digunakan untuk membuat beg membeli-belah, beg plastik, bekas makanan dan bekas pakai buang. Plastik jenis ini tidak boleh digunakan untuk mengisi makanan atau minuman.
Polipropilena (PP) Hanya 3% daripada plastik PP dikitar semula di Amerika Syarikat. PP ialah bentuk plastik kedua paling biasa digunakan di seluruh dunia. Ia adalah salah satu termoplastik paling lentur yang ada. Walaupun PP lebih kuat daripada PE, ia mungkin masih fleksibel. Plastik PP adalah berpatutan, fleksibel, tahan haba dan tahan asid.
Plastik PP digunakan dalam pelbagai barangan, termasuk peralatan makmal, bekas makanan, dan alat ganti kereta. Kerana ketahanannya, plastik jenis PP boleh digunakan semula berkali-kali dan merupakan bentuk plastik yang sesuai untuk mengisi makanan dan cecair lebih daripada sekali, sama seperti Tupperware.
PS (Polystyrene atau Styrofoam) PS adalah bahan ringan yang mudah dibentuk. PS mempunyai pengaruh yang berbahaya kepada alam sekitar dan menjejaskan lebih banyak hidupan marin kerana ia mudah larut dan ditemui di lokasi pantai. Bahan kimia ini telah terbukti memberi kesan kepada kesihatan otak, sistem pembiakan, dan penyakit sistem saraf, antara lain. Plastik PS digunakan secara meluas dalam bekas makanan Styrofoam, bekas makanan pakai buang dan aplikasi lain. Kerana kesan yang mungkin terhasil daripada tindak balas plastik, penggunaan berulang harus dielakkan.
Bentuk plastik pelbagai (Miscellaneous Plastics) termasuk polikarbonat, polilaktida, akrilik, akrilonitril butadiena, stirena, gentian kaca dan nilon. Kebanyakan jenis plastik ini digunakan dalam produk rumah dan peralatan teknologi setiap hari.
Plastik boleh berguna, tetapi penggunaannya yang meluas mesti diselia dan diurus dengan berhemat dan betul. Pengguna harus dimaklumkan tentang plastik dan kegunaannya supaya mereka boleh membuat keputusan termaklum tentang mencari alternatif lain atau mengitar semula plastik untuk mengehadkan penggunaannya. Untuk mengekalkan dan melindungi kelestarian alam sekitar, semua orang harus lebih peka dan mengambil pendekatan termaklum terhadap pengurusan plastik.
Jadi, anda itu adalah jenis-jenis plastik yang anda perlu tahu. Selepas ini, kalau beli plastik, pasti anda akan tahu jenis-jenis nya dengan mudah. Baiklah itu sahaja daripada saya dalam menerangkan tentang plastik-plastik. Terima kasih.
Sumber: Majalah Sains
(https://www.majalahsains.com/jenis-jenis-plastik-dan-penggunaannya/)
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
‘Spoil’ Bila Terkena Telur Busuk Ketika Masak, Ketahui Cara Simpan Telur Yang Betul.
Bila anda beli telur di kedai atau pasar raya, jangan sesekali membasuhnya dan memasukkan dalam peti sejuk. Itu cara yang salah. Sebabnya pada cangkang telur ada protective bloom yang melindunginya daripada bakteria salmonella. Kalau dah terbasuh bermakna pori-porinya dah terdedah dengan bakteria tersebut. Bayangkan kalau ia dah termasuk dalamnya, anda pun akan sama berisiko terdedah dengan bakteria jahat itu. Itu yang boleh sebabkan sakit perut dan serangan cirit-birit.
Telur Dalam Peti Ais
- Bila dah simpan telur dalam peti ais, jangka hayatnya cuma antara 2 ke 5 minggu saja. Kalau lebih dari itu ‘harap maklum’.
- Pada pek telur akan ada tarikh luput. Lihat tarikh ‘baik sebelum’. Jika sudah melepasi tarikh itu, sehari dua ia sebenarnya masih boleh digunakan. Tapi gunakan untuk membuat kek atau rebus saja. Jangan sesekali menggoreng, jadikan telur dadar atau rebus setengah masak.
6 Tips Simpan Telur
- Simpan telur di tempat redup. Jangan letakkan di tempat yang kena cahaya matahari ataupun bahang dapur. Perubahan suhu semasa telur disimpan menyebabkan putih telur mencair.
- Telur yang bermutu baik mengandungi kuning telur yang pekat dengan di kelilingi putih telur yang pekat dan satu lagi lapisan putih telur yang cair.
- Letakkan bahagian telur yang besar di atas untuk memelihara mutunya.
- Jauhkan makanan yang berbau kuat dalam peti sejuk kerana telur boleh menyerap bau makanan lain
- Keluarkan telur dari peti sejuk sekurang-kurangnya setengah jam sebelum digunakan.
- Jika hendak merebus telur, gunakan suhu panas yang sederhana rendahnya.
Cara yang boleh kita lakukan adalah pecahkan telur dan jika kuningnya masih bulat bermakna telur masih segar. Kalau kuningnya dah cair, bermakna telur dah tak segar. Sebenarnya ada satu lagi kaedah yang boleh dicuba untuk menentukan kesegaran telur yang tiada tertulis tarikh luput.
- Ambil semangkuk air, rendam telur dalam air dan perhatikan.
- Jika telur tenggelam mendatar dalam mangkuk bermakna telur itu sangat segar.
- Jika telur dalam kedudukan tegak dan masih menyentuh dasar mangkuk bermakna telur itu tak begitu segar tapi masih boleh dimakan.
- Jika telur terapung bermakna ia tak lagi segar, busuk dan tak boleh dimakan. Telur yang terapung ini disebabkan ia sudah membentuk gas di dalamnya.
Cara Lain Yang Boleh Dicuba
- Letakkan telur dekat telinga dan goncang. Jika ada bunyi kocakan bermakna ia sudah lama. Tapi anda masih boleh memakannya.
- Telur yang segar takkan mengeluarkan bunyi yang kuat. Malah yang terbaik tidak berbunyi langsung.
- Pecahkan telur dan letakkan atas pinggan atau mangkuk besar. Periksa keadaan putih dan kuning telur. Jika bentuk telur masih kental bermakna ia masih segar. Jika ia mencair, ia tak lagi segar.
- Perhatikan putih telur, jika warnanya keruh ia sangat segar. Jika warnanya jernih, bermakna ia dah lama. namun, masih boleh dimakan.
- Sebolehnya beli telur yang ada tarikh luput. Memudahkan anda untuk mengenalpasti telur masih dalam keadaan baik atau sebaiknya.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Susun Atur Kediaman Yang Disarankan Oleh Islam
Pada artikel lepas, IMPIANA telah bawakan ciri-ciri kediaman yang berteraskan syariat Islam. Jadi kali ini kita akan bincangkan tentang kedudukan rumah yang bersesuaian dengan ajaran Islam pula.
Sebelum membina rumah idaman, sudah tentu anda akan membuat perancangan yang rapi dan teliti kerana sebuah kediaman merupakan pelaburan jangka panjang dan boleh mempengaruhi kehidupan seharian dimasa hadapan. Jadi sebelum memulakan proses pembinaan atau pembelian, pertimbangkan posisi dan orientasi setiap ruang agar anda tidak menyesal dikemudian hari.
KEDUDUKAN RUMAH
Sememangnya tiada dalil atau hadith yang menyatakan arah mana sesebuah rumah harus didirikan tetapi sebagai seorang muslim, kediaman kita haruslah dapat memenuhi setiap keperluan penghuninya yang beragama Islam. Ini termasuklah keperluan melakukan ibadat solat fardhu mahupun solat sunat jadi sebaiknya rumah diletakkan pada posisi yang mengadap kiblat. Hal ini bertujuan untuk memudahkan penghuni dan tetamu beribadah tanpa perlu berasa ragu-ragu atau tercari-cari arah kiblat yang betul.
Selain arah kiblat, sebuah rumah yang memenuhi ciri islamik ialah rumah yang mengadap cahaya matahari dan arah mata angin. Selain mendapat pencahayaan semulajadi dan melancarkan peredaran udara kedalam rumah, hal ini juga dapat membantu menjimatkan tenaga dengan penggunaan yang lebih efisyen.
KEDUDUKAN BILIK TIDUR
Kamar tidur merupakan ruang privasi buat individu dan juga merupakan salah satu tempat yang penting di dalam sesebuah kediaman. Bilik tidur juga mempunyai aturan yang digalakkan menurut Islam. Contohnya, katil mestilah diletakkan dalam posisi dimana kepala akan mengadap kiblat dan kaki pada arah bertentangan. Hindari dari meletakkan katil dimana kaki akan mengadap ke arah kiblat ketika tidur sebagai tanda menghormati. Selain itu, kita juga digalakkam tidung mengiring ke kanan, mengikut sunnah Rasullullah SAW.
KEDUDUKAN BILIK AIR
Bilik air dalam rumah seorang muslim juga mempunyai aturan yang telah ditetapkan sebagai panduan memandangkan ruang ini dianggap kotor kerana tempat terkumpulnya najis. Jadi, bilik air atau tandas tidak elok dibina mengadap kiblat, mahupun membelakangi arah tersebut. Walaupun begitu, ia tidaklah menjadi satu dosa jika tandas yang telah sedia ada memang mengadap kiblat. Cuma, lebih baik jika dapat dielak.
KEDUDUKAN DAPUR
Dalam Islam, dapur adalah sebuah ruang yang amat penting untuk diberi perhatian kerana melalui dapurlah seorang muslim dan keluarganya menyediakan makanan dan berkumpul bersama untuk menikmati hidangan tersebut. Sebuah dapur yang dibina dengan aturan yang sistematik dan efisyen adalah dapur yang amat digalakkan dalam agama Islam. Perletakan ruang dapur juga perlu di titik beratkan agar tidak diletakkan pada bahagian yang boleh mendedahkan aurat penghuninya. Seeloknya pisahkan dapur dengan ruang utama yang lain dan letakkannya pada bahagian belakang kediaman.
KEDUDUKAN RUANG SOLAT
Walaupun tidak semua, tetapi kebanyakkan rumah muslim akan ada disediakan bilik atau ruang untuk melakukan ibadah yang khusus. Tidak kiralah saiznya besar atau kecil, ruang ini perlulah dibina mengadap kiblat, yakni pada posisis dimana ia memudahkan pemilik menunaikan solat sesuai dengan fungsi utama ruang ini. Sentiasa menitikberatkan kebersihan dan kesucian ruang ini kerana ia merupakan tempat untuk kita merasa lebih dekat dengan Tuhan.
KEDUDUKAN DALAM KEJIRANAN
Sesebuah rumah muslim dilarang menghalang atau menutupi sumber cahaya dan udara lancar yang diperlukan oleh jirannya. Kawasan perumahan yang baik seharusnya dibina dengan kedudukan teratur yang tidak akan menyulitkan pergerakan jiran disekitarnya. Kesimpulannya, rumah kita tidak sepatutnya mendatangkan sebarang mudarat atau keburukan buat mereka yang tinggal disekitarnya.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI