Nak Stok Kelapa Parut Tahan 3 Bulan, Simpan Macam Ni. Memang susah nak dapat kelapa parut segar dan elok sekarang ni. Kalau beli yang dah siap bungkus di pasaran, mudah dan cepat jer rosak. Sebaiknya, beli kelapa parut yang di proses bila kita tempah je.
Tapi dah alang-alang jumpa kelapa parut segar, beli lah stok beberapa biji. Kelapa parut ni pun banyak kegunaanya. Bukan santan je kita dapat. Boleh juga guna untuk buat kuih dan kerisik. Ani zam ada petua untuk simpan kelapa parut supaya tahan lebih 3 bulan
Baca juga: Tambah 3 Bahan Untuk Hasilkan Stok Cili Kering Kisar Tahan 3 Bulan
1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang
2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah agen yang bertindak sebagai anti pereputan
3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit
5. Simpan dalam plastik ikut saiz keperluan 5. Simpan di dalam peti ais bahagian sejuk beku.
6. Kukus semula bila hendak menggunakannya.
Boleh tahan sehingga 2 @ 3 bulan kelapa parut tersebut
Untuk mendapatkan santan yang pekat , blender kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis..boleh blender sehingga 3 kali kelapa tersebut untuk mendapatkan santan yang pekat
Nak Stok Kelapa Parut Tahan 3 Bulan, Simpan Macam Ni .
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI