Teruja tengok buah limau kasturinya. Lebat sungguh buahnya. Kata Azuan Abdullah, itulah hasil selepas pokoknya disembur dengan MOL Pisang yang dibuat sendiri.
Kebaikannya ianya bagus digunakan pada tanaman yang baru nak berbunga atau berbuah. Jadi dapat merangsang pengeluaran bunga yang lebih banyak. Dalam masa yang sama dapat meningkatkan kualiti buah.
Antara syarat kemenjadian MOL Pisang ini, ia perlu buat menggunakan pisang yang dah masak. Lagi ranum lagi bagus. Macam mana nak buat, kenalah baca satu persatu panduan yang dikongsikan ini.
Cara Buat MOL Pisang Sendiri
Untuk buat MOL pisang, kita perlukan pisang yang dah masak. Lagi masak ranum, lagi baik. Nak guna kulit pisang sahaja pun boleh. Lepas ni, boleh la pi minta dengan Cik Kiah yang jual pisang goreng tu ya.
MOL pisang ni antara MOL buah yang paling tinggi kandungan Potassium Oxide (K2O) iaitu 1.2%.
Bahan dan cara membuat MOL buah pisang ini pun cukup mudah.
Pisang masak / kulit pisang : 1 bahagian Gula merah / molases : 1 bahagian Bekas plastik : 1 unit (pastikan bekas yang sesuai. Bila semua bahan dimasukkan kedalam bekas tersebut, ruang kosong dibahagian atas sekurang-kurangnya 1/3 daripada tinggi bekas tersebut). Kain bersih / kertas tanpa karbon Tali / getah
Langkah Demi Langkah
Pilih buah pisang yang dah masak dan timbang beratnya. Beratnya adalah 630 gram.
2. Timbang gula merah. Beratnya mesti sama dengan berat pisang (630 gram). Jika lebih sedikit tu, tak ada masalah.
3. Potong kecil-kecil pisang tadi. Tak perlu buang kulit ya. Potong je terus lebih kurang 2-3 cm.
4. Masukkan gula merah ke dalam bekas hingga dasar bekas tersebut ditutupi dengan gula merah.
Ads
5. Letakkan pisang yang dah dipotong tadi di atas lapisan gula merah. Tinggi lapisan pisang ini adalah antara 3-5 cm.
6. Letakkan gula merah hingga menutupi semua pisang tadi.
7.Masukkan lagi potongan pisang ke atas lapisan gula merah. Proses ini berulang hingga pisang kita habis.
8. Last sekali, letakkan semua baki gula merah dibahagian atas.
9. Ini keadaan susunan pisang dan gula merah. Perlu diingat, lapisan paling bawah dan lapisan paling atas adalah gula merah. Pastikan ruang kosong dibahagian atas bekas sekurang-kurangnya 1/3 daripada tingginya. Ini penting supaya proses fermentasi berlaku dengan sempurna. Jika ruang kosong kurang 1/3, perlu tukar kepada bekas yang sesuai.
Ads
10. Tutup dengan kain bersih. Nak guna kain tudung macam saya pun boleh, dengan syarat mesti dapat kelulusan daripada orang rumah ya. Lepas tu ikat bagi ketat.
11. Simpan ditempat redup dan bebas daripada cahaya matahari selama 7-10 hari.
12. Ini keadaan selepas 10 hari diperam.
13. Asingkan cecair mol dengan sisa pisang guna penapis.
14. Masukkan mol pisang yang dah siap ditapis ke dalam botol. Untuk simpanan bagi tempoh yang lama, pastikan lubang dibuat pada penutup botol dan ada ruang kosong 1/3 daripada tinggi botol tersebut. Simpan ditempat yang gelap.
Ads
Nutrien Yang Ada Dalam MOL Pisang
Terdapat 10 jenis nutrien yang ada dalam MOL pisang.
Nak siram pun boleh, nak sembur pun boleh. Saya buat 2-2 sebab cara ia bertindak berbeza.
Penangan MOL pisang bersama MOL lain pada pokok limau kasturi.
P/S : Step ini boleh digunakan untuk buat MOL buah yang lain juga.
Tanaman jenis citrus seperti pokok limau kasturi, lemon dan limau purut antara jenis tanaman yang boleh dibiakkan melalui biji benih namun memakan masa yang lama untuk berbuah. Paling mudah tanaman ini dibiakkan melalui kaedah keratan batang. Tak perlu beli anak pokok lagi jika telah mempunyai sebatang pokok limau dewasa.
Boleh ikut cara mudah yang dikongsikan oleh Sara Saad ini.
CARA BIAK – Pokok limau kasturi, pokok limau nipis, pokok lemon dan sewaktu dengannya melalui keratan batang.
1. Potong ranting yang agak matang dari pokok induk yang dah berbuah.
2. Cucuk saja pada tanah dan siram (tak perlu penggalak akar pun, tapi kalau ada boleh saja, lekeh sangat tonyoh dengan belacan saja kat batang bawah tu).
3.Kalau guna top soil tambah 1/2 pasir lagi.
4.Kalau naik pucuk baru tanda akar tu dah keluar. Dia jadi cam bare root. Basuh lembut-lembut akar, kemudian tanam ke polibag atau pasu.
5.Untuk lemon cuttings boleh terus cucuk dalam tanah, tak payah buat apa-apa. Siram cukup air setiap hari, lepas sebulan akan lihat daun baru keluar.
Daun pandan atau nama saintifiknya Pandanus amaryllifolius merupakan tumbuhan yang popular di Malaysia dan banyak digunakan dalam masakan tradisional. Jadi elok sangat kalau tanam sendiri di rumah. Bila-bila nak pakai boleh ambil saja.
Pokok Pandan Subur Tanpa Tanah, Rendam Dalam Air Pun Hidup
Walau pun begitu ada juga yang dah cuba tanam tapi tak hidup atau tak subur pokoknya. Kalau ini yang jadi masalahnya boleh ikut perkongsian Jue Jerry ini.
Beliau menanam pokok pandan menggunakan dua cara, dalam pasu menggunakan tanah dan juga tanpa tanah, cuma rendam dalam bekas berisi air.
Tip jika nak tanam pokok pandan dalam pasu & dalam air
Saya tanam pandan dalam pasu sebab rumah tiada tanah semuanya bersimen. Cara saya:
1. Dalam satu pasu pastikan cuma tanam 1 atau 2 pokok sahaja pada satu-satu masa. Jangan lebih.
2. Kalau ada daun yang rosak, buang.
3. Gembur tanam dan selalu siram, pokok pandan perlukan banyak air.
4. Jika pokok pandan ada banyak anak, keluarkan anak pokok bersama dengan akar dan rendam dalam air.
5. Boleh biarkan anak pandan terus dalam air atau alihkan ke dalam pasu berisi tanah.
6. Pandan juga boleh hidup tanpa tanah. Letak dalam bekas berisi air, Insya-Allah akan hidup subur.
7. Paling penting kena selalu tukar airnya untuk elak kehadiran jentik-jentik. Ada juga yang letak ikan dalam yang sama untuk makan jentik-jentik.
Boleh letak pandan ini di dapur, selain untuk mewangikan dapur, ia juga boleh elak lipas datang.
Khasiat Daun Pandan:
Aroma Wangi: Daun pandan mengeluarkan aroma wangi yang unik dan menyegarkan. Oleh itu, sering digunakan untuk memberikan aroma khas pada hidangan.
Pewangi Semullajadi: Daun pandan digunakan sebagai pewangi alami untuk makanan, minuman, dan kuih tradisional.
Penambah Rasa: Selain wangian, daun pandan memberikan rasa yang lembut dan unik pada hidangan seperti nasi lemak, kuih-muih, dan minuman.
Sifat Antioksidan: Daun pandan diketahui mengandungi bahan antioksidan yang boleh memberi faedah kesihatan.
Penyegar Mulut: Air rebusan daun pandan kadang-kadang digunakan sebagai penyegar mulut tradisional.
Sabut kelapa, sering kali dianggap sebagai bahan buangan, sebenarnya berguna dalam dunia pertanian dan berkebun.
Dengan menggunakan sabut kelapa sebagai batas tanaman, kita bukan sahaja dapat mengurangkan sisa buangan, tetapi juga dapat meningkatkan kesuburan tanah dan pertumbuhan pokok.
Idea yang dipraktikkan Syuhadah Zahari memang menarik dan boleh diguna pakai terutama jika kediaman punya laman luas.
Ujar beliau bermula dari tanah kosong hanya tumbuh rumput dia mengambil keputusan menanam pelbagai sayuran yang disukai selain menggunakan semula bahan terpakai.
Dari tumbuh rumput baik tanam sayur yang kita suka
Daripada tanah lapang ni kosong, hanya tumbuh rumput. Lebih baik usahakan tanam pelbagai sayur yang kita suka makan. Dapat meluangkan masa yang ada dengan aktiviti yang bermanfaat. Sambil keluarkan peluh dapatlah kutip hasil tanaman.
Dah tanam, dapat lah kurangkan kos dapur beli sayur. Gunakan tanah dan ruang yang ada.
Coconut husks raised bed
Batas ini diisi dengan tanah hitam sawit, dicampur dengan tanah asal.
Kemudian ratakan dengan daun buluh yang diperoleh belakang rumah saja. Boleh kumpul untuk buat kompos, bila dah reput gembur sekali dengan tanah.
Ini hasilnya
Pokok ulam raja, biarkan dia berbunga supaya tumbuh anak pokok yang baru.
Setiap pemilik kediaman ada cara tersendiri dalam memastikan rumah sentiasa kemas, bersih dan teratur, sedap mata memandang. Begitu juga pilihan konsep dan citarasa dekorasi yang menjadi pilihan.