Bila beli barang-barang dapur terutamanya jenis sayuran yang jarang digunakan dalam masakan seperti lengkuas, daun kari, pandan dan sebagainya, kebaisaanya rosak begitu sahaja sebab ia tidak dijual dalam kuantiti yang sedikit. Bagi mengatasi masalah ini Founder Facebook Page Dunia Deko Puan Noor Hafiza Mohamad berkongsi tip untuk menyimpan sayur- dan ulaman di bahagian sejuk beku untuk tahan lebih lama

Dalam freezer ni bukan saja boleh simpan ikan, simpan bunga kantan pun kekal segar macam baru petik.

Dalam video ni sis tunjuk ulam yang kita rasa mahal, susah nak jumpa dekat area rumah dan kita hargai sangat yang mak kita bagi. Kalau ada space dalam freezer apa salahnya kita frozenkan. Ulaman ni semua, kita tak masak setiap hari. Mungkin 2x saja dalam sebulan kita guna. Walaupun harganya RM1-2 seketul, rasa bersalah sangat kalau biarkan ia reput dan rosak kat bahagian bawah.

Sebenarnya buah, buahan lain pun kita boleh bekukan, macam pisang yang kita nak buat cekodok, pengat dan rebus. Kalau ada ruang lah. Kalau sis pindah ke rumah yang luas sikit, memang perlu sangatlah beli peti ais besar sikit, atau beli freezer terus. Bukan apa, penat tau nak angkat barang basah setiap hari. Orang perempuan jangan memaksa sangat angkat berat. Ada kesan jangka panjang yang orang lain takkan faham. Lebih-lebih lagi kepada yang tinggal di apartment yang takda lift macam sis. Penat oii nak panjat 2 tangga setiap hari. Sakit bahu bimbit barang-barang. At least kita boleh shopping barang basah 1-2 minggu sekali dengan suami. Dia yang tolong angkat. Dan kita simpan stok dalam freezer.

Sis suka simpan stok ikan ayam dalam bekas. Sebab senang nak tindan, senang nampak dan jadi lebih mudah nak ambil. Walaupun peti ais sis kecik je, tapi sis lebih suka macam ni. Bila bagi keutamaan untuk simpan stok ikan, sis tak boleh dah nak beli naget, roti canai frozen, aiskrim feveret, durian frozen. Terpaksa berkorban.

Kalau sis terbeli lebih makanan frozen, stok ikan terpaksa dikurangkan. Tak susah pun nak beli ikan setiap hari, sebab kedai runcit banyak dekat area rumah ni. Cuma bila nampak ikan segar dan harga murah, rasa rugi pulak kalau tak borong. Contohnya bila balik dari kampung, kita singgah jeti. Wajiblah beli ikan segar dari laut yang belum kena awet. Terpulang kepada diri sendiri. Anda kena rancang ok. Jangan ikut orang membuta tuli. Sebab kita lebih tahu apa yang lebih praktikal untuk kegunaan keluarga kita.

Posted by Noor Hafiza Mohamad on Tuesday, September 10, 2019

.