Kegunaan bahan dapur di kebun seperti cuka, baking soda dan pelbagai lagi umum dah tahu. Tapi, ada lagi satu bahan dapur yang mempunyai kebaikkan kepada tanaman yang IMPIANA baru baca hasil perkongsian di Balconygadenweb.com iaitu, tepung jagung. Berikut 5 kegunaan tepung jagung di laman
Nak beli biji benih sayuran berkualiti, menjadi tapi murah, boleh beli online dekat sini https://invol.co/cl13dtb
1. Mempercepatkan pertumbuhan biji benih
Jika sebelum ni impiana pernah kongsi tip untuk campurkan serbuk kayu manis dengan biji benih supaya tak diserang perosak. Kali ni, balconygardenweb.com berkongsi tip untuk pastikan biji benih cepat bercambah dengan mnggunakan tepung jagung. Sebelum semai, gaulkan sedikit tapung jagung bersama biji benih Ia akan menyebabkan biji benih sentiasa dalam keadaan hangat dan benih cepat bercambah
2. Meningkat sturktur tanah pesisir pantai
Tanah yang mengandungi pasir yang tinggi sukar untuk pembiakkan tanaman terutamanya dari jenis yang memerlukan kelembapan seperti sayuran. Cara untuk memulihkan struktur tanah berapsir agar mempunyai peganggan kelembapan yang tinggi adalah dengan mencampurkan sedikit tepung jagung ke dalam medium taanamn yang berpasir
IKLAN
Menurut North Carolina Agricultural and Technical State University tepung jagung berupaya mengubah struktur tanah
3. Mengekalkan kelembapan tanah
Campurkan 2 sudu tepung jagung ke dalam 1 gelen air siraman. Ia akan akan mengekalkan kelembapan di dalam tanah untuk tempoh yang lama. Namun teknik siraman ini tidak sesuai di lakukan setiap hari kerana ia akan merosakkan struktur tanah
IKLAN
IKLAN
4. Untuk mengalawal pencemaran nitrogen
Kadar urea yang tinggi akan menyebabkan tanah tercemar. untuk mengatasi masalah ni, taburkan tepung jagung pada bahagian yang tercemar untuk mengawal kesan tidak baals nitrogen pada permukaan tanah
5. Musnahkan semut di kebun
Tepung jagung adalah kaedah paling efektif memusnahkan semut di kebun secara alami. Letakkan gula yang telah dicampur bersama tepung jaging berhampiran dengan sarang semut. Semut yang makan gula tersebut akan mengalami masalah pencernaan. Yang lebih menarik, sifat semut yang suka membawa makanan ke dalam sarang akan menyebabkan koloni tersebut mengalami masalah yang sama
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda. Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
Sampah di dapur, Sebaiknya dibuang setiap hari untuk mengelak bau busuk. Paling tidak pun, 2 hari sekali. Secara tidak langsung, ia berupaya mencegah kedaiaman anda menjadi habitat serangga dan haiwan perosak seperti lipas mahupun tikus
Namun bagi and yang mendiami apartmen atau flat, nak turun buang sampah hari-hari memang agak sukar. al maklumlah, kita berongsi lif dengan penduduk lain. Takut mengganggu keselesaan orang lain.
Sebenarnya, ada cara nak elak sampah dari cepat berbau yang dikongsikan oleh website petuaibu.com:
BUNGA CENGKIH
-Tumbuk kasar bunga cengkih secukupnya
-Taburkan di dalam tong sampah dan sekelilingnya
-dan biarkan sahaja. Ia bukan sahaja elak sampah berbau sahaja, lava ulat sampah pun boleh mati
CECARI PELUNTUR
– Bancuh 1 bahagian peluntur dan 3 bahagian air
– Masukkan ke dalam botol semburan
– Masukkan sampah perut ikan kedalam plastik khas dan semburkan larutan peluntur di dalam dan luar plastik sebelum dibuang ke dalam tong sampah dapur
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda. Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
Pokok cili ni, nak tanam memang mudah. Tapi nak menjaganya sangat rumit. Mudah terdedah kepada penyakit dan virus. Sebab tu harga cili di pasaran mahal.
En Izham Alias ada berkongsi petua untuk tanam cili supaya berbuah lebat dan tahan penyakit di dalam group Kebun Bandar: jom tanam sendiri
CARA BUAT PENGGALAK TANAMAN UNTUK POKOK CILI
Bahan:
Belacan – 100g
Gula molases / gula merah – 100g
Air tanpa klorin (air hujan, air perigi, tapisan) – 500 mL
Cara-cara:
Rendam belacan di dalam bekas berisi air 500 mL. Kacau sehingga larut.
Kemudian masukkan gula merah / molases. Kacau sehingga sebati.
Tutup dengan kain kasa bekas tersebut.
Peram selama sebulan.
Selepas diperam, kacau dan tapis. Ambil pati penggalak tersebut.
Cara guna:
10 mL pati + 2 L air biasa
Sembur pada daun, batang, dan tanah waktu pagi sekitar 7am-10am, seminggu sekali
Selain pokok cili, penggalak tanaman ini boleh disembur pada tanaman lain seperti pokok tin, sayuran, dan pokok mulberi.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda. Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
Pisau tumpul merupakan salah satu “turn-off” di dapur. Memang potong mood memasak apabila pisau yang digunakan tak tajam, menjadikan kerja-perja penyediaan hidangan terbantut. Walau sudah diasah berkali-kali, pisau tetap kembali tumpul dalam masa yang singkat. Dimana silapnya?
Sebenarnya nak asah pisau pun ada caranya. Jika tak salah teknik, memang sampai ke sudah pisau tak akan tajam semula. Jadi apa kat aanda semak petua ini dan praktikkan dirumah.
Batu Pengasah
Sebaiknya, basahkan terlebih dahulu batu pengasah dengan air sebelum memulakan aktiviti mengasah. Untuk mendapatkan kelembapan yang baik, rendamkan dahulu batu pengasah agar mudah untuk menggesek pisau nanti.
10-20 Darjah Condong
Tidak semua pisau rata. Bagi memastikan anda dapat ketajaman yang sekata, condongkan sedikit pisau, sekurang-kurangnya 10 ke 20 darjah. Ini bagi memastikan kesemua bahagian yang diasah kembali tajam
Satu Arah
Asah pisau dengan arah berlawanan dari arah memotong dan pastikan anda fokus pada satu arah sahaja
5 Kali Asah
Cukup diasah lima ke tujuh kali sahaja sebenarnya pisau dah boleh tajam semula
Cuci Pisau
Setelah diasah, cuci pisau terlebih dahulu sebelum diguna bagi memastikan kebersihan terjamin.
Anda juga boleh ikut cara yang diajar pakcik didalam video ini :
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda. Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
Sebelum merancang untuk membeli RUMAH PERTAMA, sebaiknya mempertimbangkan beberapa perkara ini dahulu supaya tidak menyesal di kemudian hari. Pembelian rumah yang betul mampu menjadi aset, sebaliknya jika tersalah beli boleh menjadi liabiti kepada pemilik.