Isi Kandungan
ToggleMencuci periuk nasi antara perkara penting yang perlu anda lakukan bagi mengelakkan nasi daripada cepat menjadi basi. Mungkin anda pernah mengalami situasi apabila nasi yang dimasak pada waktu pagi, sebelah petangnya nasi sudah menjadi basi.
Periuk nasi jenis dengan perangkap wap perlu dicuci bahagian tersebut. Mungkin ramai yang masih tidak tahu, bahawa bahagian penutup perangkap wap periuk nasi boleh dicabut untuk dicuci.
Jika terlalu lama perangkap wap ini tidak dicuci, segala wap-wap nasi akan terkumpul sehingga menjadi berkerak. Kerak-kerak yang terkumpul inilah yang akan menyebabkan nasi yang baharu dimasak menjadi cepat basi.
Sebenarnya ada cara mudah, cepat dan praktikal untuk membersihkan periuk nasi. Berikut perkongsian daripada Nurul Ain Ibrahim
CARA MEMBASUH PERIUK NASI:
1. Basuh dan bersihkan periuk nasi. Didihkan air dan cabut bahagian wap periuk nasi. Campurkan sekali. Kemudian letak lemon.
BELI LEMON DI SINI
2. Lap-lap bahagian penutup di bahagian bawah. Tunggu mendidih lagi. Buang air. Kemudian lap sehingga kering. Hasilnya periuk nasi akan berbau wangi. Bau haruman lemon sangat menyegarkan.
3. Jika ada soda bikarbonat pun boleh guna juga. Masukkan ke dalam air yang direbus dan kemudian lap-lap. Kesan-kesan kerak nasi atau apa-apa sahaja bau yang memualkan boleh dihilangkan. Hasilnya nasi yang dimasa tidak cepat basi akibat wap-wap yang terperangkap di bahagian ‘perangkap’ wap nasi.
BELI PERIUK NASI DI SINI
IMPIANA: Boleh jadikan aktiviti mingguan. Luangkan masa pada waktu hujung minggu untuk membersihkan periuk nasi terutama apabila anda jenis kerap memasak.
Sumber: Nurul Ain Ibrahim
Kredit foto (top image): Freepik
Ingin kongsi idea dekorasi rumah anda? Klik link ini untuk join telegram grup Geng Dekor Impiana: https://t.me/gengdekorimpiana
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Ini Cara Betul Nak Halau Penyewa Yang Tak Bertanggungjawab
Isi Kandungan
ToggleIni Cara Betul Nak Halau Penyewa Yang Tak Bertanggungjawab .
Ramai yang buat rumah sewa sebagai pendapatan sampingan. Perniagaan hartanah ni memang banyak untungnya jika pandai dan bijak memilih kawasan dan trik hartanah. Tapi, Menyewakan hartanah bukanlah sesuatu yang mudah apatah lagi kalau dapat penyewa yang tidak bertanggungjawab, bayar sewa lambat atau tunggakkan sewa dah banyak.
Bila keadaan ini berlaku, kebanyakkan pemilik akan menghalau atau tak benarkan penyewa masuk ke dalam unit sewaan. Betul ke tindakkan tu?
Melalui perkongsian artikel dari Propertyguru.com, pemilik atau tuan rumah tidak boleh halau secara paksa atau masuk ke premis sewaan tanpa pengetahuan penyewa. Walaupun dalam kontrak tertera tindakkan yang akan diambil jika perkara ini berlaku.
Pemilik perlu bertindak mengikut saluran undang-undang yang betul. Undang-undang menghalau penyewa tertakluk dibawah seksyen 7 92) Akta Relief Spesifik 1950.
Apa Tuan Rumah Tak Boleh Buat?
Sebelum nak ambil apa-apa tindakan halau penyewa, anda kena tahu dahulu tindakan yang tak boleh dibuat tuan rumah kepada premis sewa atau penyewa mengikut undang-undang, iaitu:
1. Menghalau penyewa secara paksa tanpa perintah mahkamah.
2. Tukar kunci pintu atau pagar premis sewaan tanpa pengetahuan penyewa.
3. Masuk ke premis sewaan tanpa izin penyewa terlebih dahulu.
4. Menutup premis sewaan tanpa kebenaran mahkamah.
5. Sita atau rampas barang-barang milik penyewa tanpa perintah mahkamah.
Baca juga:
6 Trik Rumah Sewa Tetap Cantik Macam Rumah Sendiri
Modal Tak Sampai RM 1K Untuk Siapkan Kabinet Dapur Rumah Sewa Ni
Apa yang boleh dilakukan untuk Usir Penyewa?
1) Rekod setiap perbincangan antara penyewa dan pemilik. Nampak macam leceh tapi ini lah material paling penting terutamanya jika kes masuk mahkamah
2) Ambil tahu tentang prosedur undang-undang sewa
Tak perlu ambil siji undang-undang atau hartanah untuk anda tahu akan prosedur dan undang-undang hartanah. Boleh cuba cari rujukan dalam internet dan fahamkan. Lebih mudah, dapatkan pendapat dari rakan-rakan yang mengambil jurusan berkaitan
3) Lantik peguam hartanah berpengalaman
Mana nak cari peguam yang ok? boleh tanya dari rakan-rakan. Kalau tak ada, jangan risau. Boleh cari dari ejen-ejen hartanah atau cari je dekat internet. Yang penting, sediakan dokumen yang lengkap je
4) Potong bekalan elektrik dan air!
Memang tak boleh paksa keluar atau halau. Tapi, ini yang boleh anda lakukandengan mudah. Potong je bekalan utiliti seperti air dan elektrik. Memang tak boleh hiduplah penyewa dalam rumah tak ada air. Tapi, perlu apstikan bil utiliti atas nama pemilik. Kalau atas nama penyewa, anda pula yang salah
Langkah ke-4 ni adalah cara yang paling mudah dan mungkin cepat untuk pemilik mendapatkan semula rumah yang disewa. Jadi, anda harus ingat tak boleh paksa keluar, halau penyewa kerana ia juga dikira salah di sisi undang-undang.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Jangan Buang Dulu! Ini Manfaat Dan Kegunaan Kulit Pisang Untuk Tanaman Di Kebun
Bukan saja buahnya sedap dan kaya dengan vitamin serta mineral, kulit pisang juga sangat kaya dengan kalsium, megnesium, sulfur, potossium, fosphat dan sodium. Kesemua bahan ini amat penting buat kesuburan tanaman dari segi pengeluaran akar yang banyak, pertumbuhan galak dan penghasilan bunga dan buah yang tinggi.
Kulit pisang menjadi salah satu alternatif bahan baja organik yang murah dan mudah diperolehi. Bermaksud bukan sahaja boleh menikmati buahnya yang berkhasiat tetapi juga kulitnya boleh diolah semula menjadi zat makanan kepada tanaman.
Berikut, IMPIANA kongsikan 10 kegunaan kulit pisang di laman :
1. SEMBURAN BAJA
Ramai orang menggunakan kulit pisang sebagai pengganti baja kimia. Kulitnya yang sangat mudah terurai membolehkan nya memberikan nutrien apabila digunakan sebagai semburan foliar (baja dalam bentuk cecair)
Cara-cara membuat semburan kulit pisang :
Bahan yang diperlukan – kulit pisang, garam, kulit telur.
Campurkan semua bahan ke dalam air dan terus semburkannya kepada daun. Anda juga boleh mengisar semua bahan ini dengan menggunakan mesin pengisar.
2. NUTRIEN TAMBAHAN
Kulit pisang merupakan antara elemen yang mudah untuk terbiodegradasikan (dapat diuraikan atau direputkan melalui tindakan biologi oleh mikroorganisma seperti bakteria). Jadi salah satu cara terbaik ialah dengan menjadikannya sebagai timbunan kompos atau baja.
Caranya ialah hanya cincang atau rendam kulit pisang terlebih dahulu dan uraian tersebut akan meningkatkan kandungan kalium dan fosforus dalam baja atau kompos anda.
3. MENYUBURKAN POKOK TOMATO
Tomato adalah antara sayur yang mudah untuk dijaga tetapi untuk menjadikan tomato anda lebih subur, anda sebenarnya boleh menggunakan kulit pisang. Kandungan seperti kalium, besi dan kalsium yang terdapat dalam kulit pisang akan membolehkan tomato mendapatkan nutrien yang diperlukan sepanjang musim.
Hanya letakkan dua kulit pisang di bahagian bawah dan tambahkan semula tanah untuk menutup kulit pisang tersebut. Anda juga boleh letakkan benih tomato di atas kulit pisang yang ditutupi dengan tanah tadi.
4. BAJA BENIH
Memandangkan kulit pisang boleh menggalakkan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan, jadi ia juga sangat baik dijadikan baja untuk benih.
Caranya ialah dengan potong beberapa kulit pisang ke dalam kepingan kecil dan tanam ke dalam tanah, letakkan betul-betul di bawah lapisan atau di bahagian bawah bekas tanaman.
Pastikan benih tidak menyentuh kulit pisang secara langsung pada masa penanaman kerana ia mungkin akan mer0sakkan akar kecil mereka.
5. KHASIAT UNTUK TANAH
Anda boleh menjadikan tanah anda mengandungi lebih nutrien dengan hanya menanam kulit pisang ke dalam tanah.
Gali tanah, letakkan kulit pisang dalam keadaan meratakannya dengan menghadapkannya ke bahagian atas dan tutup kulit tersebut dengan tanah yang sama. Lama-kelamaan kulit pisang tersebut akan mengeluarkan beberapa nutrien penting seperti besi, kalsium, kalium, dan fosforus.
6. MENGAWAL SERANGGA AFID
Potong kulit pisang atau gunakan pisang kering sepanjang satu hingga dua inci dan tanamkan di sekitar pohon yang dijangkiti afid. Afid ialah sejenis serangga kecil daripada keluarga Aphididae yang mer0sakkan tumbuh-tumbuhan dengan menghisap air daun, batang atau akarnya.
Bau kulit pisang tersebut dikatakan akan membuatkan afid akhirnya hilang daripada pokok tersebut.
Selain itu, anda juga boleh hanya gantungkan kulit pisang pada pokok yang dij4ngkiti serangga afid dan tidak lama kemudian pasti serangga tersebut akan hilang dari situ.
7. CUKA PISANG
Tumbuh-tumbuhan berasid seperti tanaman taman, rhododendrons, beri biru dan azalea mendapat manfaat daripada semburan cuka pisang. Cuka boleh meningkatkan kuantiti asid dan kandungan besi di dalam tanah jika digunakan dalam jumlah yang sedikit.
Hal ini membolehkan tumbuh-tumbuhan tumbuh dalam keadaan lebih baik dan mengeluarkan daun yang lebih sihat. Caranya ialah dengan mencampurkan kulit pisang, air dan cuka.
8. AIR RENDAMAN KAYA NUTRIEN
Jika anda tidak mempunyai kawasan subur yang cukup untuk dijadikan baja, anda boleh ‘menciptanya’ sendiri. Hanya masukkan beberapa kulit pisang ke dalam baldi berisi air dan biarkan selama beberapa hari.
Dalam masa beberapa hari selepas itu, anda akan mendapatkan air yang kaya dengan mineral serta nutrien dan boleh digunakan untuk tanaman anda.
9. PERANGKAP SERANGGA
Potong kulit pisang dan letakkannya di dalam bekas plastik dan tuangkan sedikit pati cuka epal ke dalamnya. Lubangkan penutup bekas plastik berisi semua bahan tersebut supaya serangga seperti lalat buah-buahan boleh masuk ke dalamnya dengan tujuan untuk memerang kapnya.
Bau cuka dan pisang boleh menarik perhatian serangga tersebut untuk masuk ke dalam bekas yang akhirnya akan membuatkan mereka m4ti di dalam cecair tersebut.
10. PENARIK KUPU-KUPU DAN BURUNG
Burung dan rama-rama berfungsi dalam proses pendebungaan tumbuhan. Dengan meletakkan kulit pisang masak atau mencincang kulit pisang dapat menggalakkan kehadiran burung dan kupu-kupu ke taman anda.
Pisang mungkin menarik kedatangan lebah, tebuan dan ulat beluncas, jadi jangan lupa untuk membuangnya sebelum matahari terbenam bagi mengelakkan kehadiran serangga per0sak ke taman anda pada waktu malam.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI
Cara Sistematik Ibu Ini Simpan Lauk Mentah, Tahan Untuk 3 Minggu. Memang Kagum!
Seperti yang semua sedia maklum, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah memasuki fasa kedua bermula 1 April yang lalu sehingga 14 April nanti. Ia merupakan tempoh yang kritikal dan mustahak bagi menentukan Malaysia berjaya atau tidak memutuskan rantaian penularan wabak COVID-19 di negara ini.
Disaat genting ini, kita sebagai masyarakat juga dapat memainkan peranan dalam meratakan lekuk penularan dengan mematuhi arahan kawalan pergerakan.
Jadi, bagi menyokong usaha kerajaan Malaysia ini, IMPIANA nak kongsikan cara sistematik menyimpan dan mengatur stok bahan mentah untuk 3 minggu kehadapan. Selain dapat kurangkan kekerapan untuk keluar membeli barang, ia juga boleh menjimatkan masa dan memudahkan proses memasak.
Melalui posting di akaun Facebook Puan Naemah Balqis, beliau telah berkongsi cara menyimpan bahan-bahan masakan mentah untuk stok selama 3 minggu. Petua yang telah lama dipraktikkan ini ternyata amat memudahkan dan berguna disaat-saat begini. Jom kita semak.
Simpan Lauk Cara Saya
Masukkan lauk dalam satu bekas untuk sekali masak. Jangan lupa masukkan air sampai menutupi lauk tadi. Simpan di tempat beku.
Letak air untuk apa? Untuk kekalkan kesegaran lauk tadi. Bagi orang yang cakap manis udang akan hilang bila letak air dan disimpan lama, terpulang…kita raikan pendapat berlainan.
Lauk yang diletak air -Udang, sotong, ikan dan ayam. Semua bersihkan siap-siap kemudian simpan lauk yang dah bersih kedalam bekas yang diisi air.
Tak perlu letak air – Daging dan tulang, simpan macam biasa
Bila nak masak, keluarkan bekas lauk kemudian alirkan bawah air paip. Kalau udang atau sotong sekejap je cair tapi kalau ayam akan ambil masa sikit. Jika nak masak esok pagi, malam tu boleh letak kat chiller. Ramai orang buat mcm tu kan…
Simpan Sayur Cara Saya
Isi air dalam bekas sehingga menutupi sayur – Halia, lengkuas, serai
Letakan tisu dibahagian bawah (untuk menyerap air yang menitis kedalam bekas) – cili hijau, limau, bawang putih, bawang merah, daun sup, kacang panjang, cili merah, carrot, timun, petai, kobis, sawi jepun, bunga kobis, brokoli.
Sayur-sayuran tersebut akan tahan lama, Insyaallah. Cuma sawi jepun dan kobis tak tahan lama. Seminggu ok lagi, selepas tu sawi akan lembik dan kobis akan hitam dekat tepi. Sebab itu lah sayur berdaun saya tak beli banyak sekaligus, cukup untuk seminggu.
Anggaran Bajet Bahan Mentah
Ayam – RM 36 (2 ekor)
Udang biasa – RM 23
Sotong – RM 36
Ikan Selar – RM 44
Tulang Lembu – RM 23
Ikan Mabung – RM 13
Telur – RM11
Jumlah = RM183.00 (Lauk)
+ RM 31.00 ( Sayur )
Bajet bergantung kepada keperluan individu. Saya bukan nak tunjuk bajet saya, cuma nak tunjuk cara saya simpan lauk untuk mudahkan untuk kita mak-mak ni masak. Dan juga cara simpan sayur-sayur untuk tahan lama terutama mak bekerjaya keluar dipagi hari dan hampir nak malam baru balik mcm saya.
Jangan ckp peti besar boleh la buat mcm ni. Saya dah kahwin 14 tahun, baru kawin dulu peti kecik pun saya buat mcm ni jugak..saya letak dalam plastik, tapi tak letak air la bila letak dalam plastik. Cuma rasa kering sikit lauk tu berbanding yang letak air mcm sekarang…tp ok sangat lagi dari tak buat apa2 kan.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.
KLIK DI SEENI